Lydbogsanbefalinger: Krimi

5 tips til mere kreatid

Nogle gange, når jeg læser sådan nogle tipslister her, så tænker jeg “øøh ja, hvem gør ikke det?”, når der  bliver fremhævet ret åbenlyse ting; ex “drik vand i stedet for sodavand” for at tabe dig osv. Men nogle gange kan det jo, selvom man godt ved det, være meget godt lige at få en reminder om det også. Og da rigtig mange tit spørger mig, hvordan jeg har tid til fx at strikke så meget som jeg gør, så tænker jeg, at jeg måske nu skal lave en åbenlys liste:-P

For det første vil jeg dog sige – der kan godt gå lange perioder, hvor jeg ikke rører pindene særlig meget, og hvor der slet ikke hopper noget som helst færdigstrikket af dem, hvor jeg ikke bager noget som helst, eller hvor alle forsøg på at tegne bare bliver til en krusedulle og en lur bagefter. Jeg har tit perioder, hvor jeg er ramt af rigtig meget kreativ energi – hvor ideer nærmest står i kø, og jeg kan sidde længe oppe og fortsætte og tage fat i det som det første næste morgen igen, og så kan der derefter følge et totalt dødvande rent kreativt. Det er særligt efter meget intense perioder – fx efter jeg er blevet færdig med en bog (ja, sådan kan jeg jo formulere det nu, når der er 2 på CV’et) eller en større opgave for andre. Så skal jeg lige restituere, inden hovedet er klar til pindene igen.

Når det så er sagt, så er det ikke nødvendigvis i perioder med mine mest kreative åbenbaringer, at jeg er mest produktiv også – nogle gange tværtimod. Nogle gange står ideerne så meget i kø, at de nærmest snubler over hinanden på vej ud, og ingen af dem når så at blive færdige. Lige nøjagtig den del er jeg dog blevet meget bedre til at tackle, og det er en af de store lektier, jeg har lært ved at skrive et par bøger og lave store opgaver for andre også. At arbejde konstruktivt med kreativiteten, så der i sidste ende også kommer et slutprodukt, som jeg kan dele med andre. I virkeligheden tror jeg ikke nødvendigvis, at det er den bedste måde at være kreativ på – tværtimod er det også rigtig godt nogle gange bare at gå amok i farver og produkter og lege med det, uden at det nødvendigvis bliver til “noget”. Men når man, som jeg, har gjort sin kreativitet til en delvis levevej, så er man nødt til at lære at bruge den mere fokuseret.

Jeg har som bekendt et fuldtidsjob, et hus og tre unger oveni min egen lille biks. Derfor kan jeg sagtens forstå, at det undrer mange, at jeg har tid til at gøre det, jeg gør, og at jeg ikke bare vælter om på sofaen, når kl. slår 20.00 og ungerne sover. Der er 2 sandheder til den del: For det føste, så gør jeg det, der giver MIG energi. Og hvad der giver mig energi, giver jo ikke nødvendigvis andre det samme. Jeg slapper af med strikkepindene, og en ny ide kan nærmest føles som fysisk kløe, hvis den ikke får lov at komme ud. Samtidig så vælter jeg dog også ret ofte om på sofaen – men jeg har jo bare strikkepindene i hånden imens. Derudover er der også en masse andet, lavpraktisk og kedeligt, forbundet med at have et firma ved siden af. Men alt det finder jeg tid til på dage, hvor jeg afspadserer fra mit faste job, i ferier eller på sene eftermiddage efter fast arbejdstid. Her snakker vi regnskab, kundemøder, fotodage med eksterne osv. Hvis vi tager det med at drive et firma ud af ligningen og leger, at jeg udelukkende strikker, så vil jeg gerne her give 5 tips til mere strikketid. Strikketid handler jo ikke nødvendigvis om, at man skal have en sweater færdig på en uge, nogle gange handler det bare om, at det at være kreativ ofte er noget man “giver til sig selv” – altså tid, hvor man bare er sig selv og så det, man nu har gang i mellem hænderne. Derfor er der heller ikke fokuseret på, hvordan du bliver hurtigst færdig med en cardigan, men derimod på, hvordan du kan få strik til at fylde i din hverdag, så du hver eneste dag føler, at du lige har “checket ind” i den kreative hjernehalvdel.

1: “Gå” til strik. Denne her kan du nok ikke hive op ad hatten overfor din partner hver dag, men måske en gang om ugen eller om måneden for lidt intens 1:1 med strikketøjet. Det er nemmere at have en hobby man “skal” – man skal til fodbold, volley, cykling eller skak, og pointen er, at det ligger på et fast tidspunkt hver uge og det er ude af huset. Øv dig derfor i at tage ud af huset, når du skal have 1 times uforstyrret strikketid – så kan et hold unger eller en opvask ikke pludselig overfalde dig. Ja, det er måske nemmere sagt end gjort at sige “nu SKAL jeg på cafe og strikke”, og det virker måske ikke lige så legitimt som at sige “nu skal jeg til spinning”, men i teorien er det fuldstændig det samme. Hvis du føler dig som den vildeste familie-afhopper, så sørg for at skulle mødes med nogen – en strikkeklub er selvfølgelig oplagt, men ellers bare en veninde. Så har du også et godt argument for, hvorfor du altså ikke bare lige kan rykke det en halv time, til den yngste har fået tør ble eller de ældste sover.

2: When I’m sitting I’m knitting. Gør det til en vane at have dit strikketøj med og hive dit strikketøj frem altid. Ja, det virker måske grænseoverskridende første gang, du sidder med en halvfærdig sweater i skødet til et forældremøde, men det er bare et spørgsmål om vane. Jeg er sådan en, der får forvildet mig ind i forældrebestyrelser og andet mødesjov altid, og derfor har jeg en del tid, hvor jeg sidder, men hvor mine hænder jo ligeså godt lige kunne strikke et ærme i stedet for at lave kruseduller på en blok (ja, det er mig, og nej, det er ikke fordi jeg er ukoncentreret, jeg har bare svært ved at høre i længere tid, hvis ikke mine hænder laver noget).

3: Vær monogam, men ha’ en elsker. Jeg har tidligere snakket om, at jeg er monogam strikker. Og det passer også; jeg har kun gang i 1 projekt ad gangen, for på den måde er jeg mest produktiv – igen jf. snakken øverst om, at det jo ikke længere kun er for sjov, jeg strikker. Som jeg beskriver i punkt 2, så strikker jeg HELE tiden; i sofaen om aftenen, mens jeg venter på at vandet koger til teen, mens aftensmaden simrer osv. Der er det ikke altid praktisk at være trofast monogam strikker, for nogle gange har man jo noget mere detaljeret, man skal lave, og det kan man ikke nødvendigvis koncentrere sig om, samtidig med at man forsøger at spille Matador med afkommet. Derfor er det godt altid at have et lille nemt projekt også: Personligt gider jeg ikke strikke klude, men det kunne også bare være et simpelt ærme eller lign. – noget hvor hjernen slås fra, og du bare kan strikke og føre en nogenlunde fornuftig samtale imens. Og ellers så ER klude jo oplagte. Pointen er, at selvom du så kun når 2,5 minuts strikketid den dag, så nåede du da dét – og pludselig ligger der en færdig klud ved siden af elkedlen.

4: Ryd op i dit garn. Nogle gange kan ens kreativitet godt drukne i alt det, man har, men som man ikke kan overskue, eller som man ikke synes, man kan nå. Når jeg sidder og spidser alle ungernes farveblyanter, og de til sidst står om en lille farvebombe i deres glas, så får jeg altid lyst til at tegne. Lige sådan når jeg rydder op i mit garn. Så får jeg lige sagt hej til det hele, og bliver glad over at jeg har det og glæder mig til, at det skal bruges. Det kan godt være, at jeg ikke får strikket noget af det, men det er en god lille reminder om, hvad der er en af de ting, jeg virkelig holder af ved at strikke: garnet. Og bare det at have været i kontakt med min “passion” på den måde, gør at jeg føler, at jeg har været kreativ den dag.

5: Læg en plan. Forventningens glæde er som bekendt den største. Og ofte når vi ikke halvdelen af de projekter, vi godt kunne tænke sig. Men det betyder ikke, at det at have planen var tabt. Som et skabende væsen i en digital verden, så er mit råd til dig, at du skal gribe blok og pen. Jaja, man kan have pinterestboards, ravelry-oversigter, wunderlists og digitale kalendre, men det stimulerer ikke det taktile behov for at have noget fysisk mellem hænderne. Find en lækker notesbog – personligt er jeg fan af dem fra Leuchtturm1917, som er dyre men det hele værd – og lav så din lille strikkescrapbog/plan dér. Fyld den ud med tegninger, drømme, farvekombinationer, strikkeprøver osv. Det handler ikke om, at den skal være flot, men om at den skal rumme alle de ting, der fylder i hovedet, og som ikke nødvendigvis har tid til at komme ud i færdig form. Hvis du først kommer igang med sådan en, så går du fra at være “en, der strikker” til at være “strikker” – strik er jo en livsstil, men det ved du selvfølgelig allerede, hvor garn og pinde fylder i hovedet, selv når du ikke har det mellem hænderne. I den bog kan du skrive alle de ting, som rammer dig i løbet af dagen og bare det at have bogen vil med garanti få dig til at føle, at du får lidt kreatid foræret, hver gang du tilfører en ide eller når du bare sidder og bladrer igennem og glæder dig til alle de ting, du skal lave med to pinde og en snor.

6 kommentarer

  • Maria

    Det lyder dejligt, at kunne strikke overalt. Jeg forestiller mig, at du må være god til at strikke uden se på arbejdet. Det magter jeg ikke rigtigt selv, eller får i hvertfald ikke øvet mig på det.
    Tak for et godt indlæg 🤗

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Thea Vaskavulla

      Ja jeg kan godt ‘blindstrikke’ 🙂 tak fordi du læser med 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor fint! Jeg glæder mig til mere ro og mere strikketid!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Britta

    Smadder godt beskrevet, synes jeg. Fin reminder om hvordan, det vi brænder for får lov at leve 😊 Kan så godt li’ Din ligefremme måde at skrive på ❤️
    Kh. Britta

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lydbogsanbefalinger: Krimi